• Šiestaci tvorili

          • Počas hodín Naš región sme so šiestakmi preberali popri iných aj tému Slovenské hrady. Spolu so žiakmi sme si o nich veľa rozprávali, žiaci sa s radosťou predbiehali v tom, kto na akom bol a ktorý je podľa nich najkrajší. Počas hodín si jeden hrad vybrali a urobili k nemu prezentácie, ktoré neskôr jednotlivo prezentovali. Počas vianočných prázdnin sa s touto témou krásne vyhrali a vznikli takéto nádherné makety, ktoré teraz zdobia priestory našej školy. Posúďte sami.Mgr. Jokalová Monika

          • Voľný čas

          • Naši žiaci sa vo voľnom čase venujú nielen rôznym športovým, tanečným aktivitám, hre na hudobný nástroj, ale nájdu sa aj žiaci, ktorí sa vo svojom voľnom čase venujú prírode a starostlivosti o zvieratká. Alex Mokrý zo 7.A triedy je od malička vedený k pozitívnemu vzťahu k prírode, zvieratkám a vďaka svojmu dedkovi aj k poľovníctvu. Tento víkend sa tiež venoval lesným zvieratkám a ich starostlivosti - vycestoval s dedkom až na Oravu. Okrem prírody, veľmi rád pomáha dedkovi pri rôznych akciách a besedách o poľovníctve, ktoré zaujímavou a hravou formou prednášajú už od najmenších detičiek v škôlke. Dúfam, že bude motiváciou a vzorom aj pre ostatných spolužiakov...

            „Dokonalý človek neznamená nič, kým nerobí dobré skutky, kým neutešuje smutných ľudí a zvieratá.“ —  Buddha
            Mgr. Miriam Poliačiková

          • NEPZ

          • Aj tento školský rok pokračujeme v prednáškach Mišky a Tomáša, mladých nadšencov zapojených do programu - Najbohatšie ekosystémy planéty Zem (NEPZ). Vypočuli sme si zaujímavé informácie na tému ĽADOVCE. Dozvedeli sme sa o zvieratách, ktoré žijú v studených, polárnych oblastiach na súši, ale i vo vode – napríklad ľadový medveď, tuleň, tučniak, mrož, sob, veľryba, narval a iné. Žiaci sa aktívne zapájali do prednášky, pýtali sa, no vedeli i správne odpovedať. Mladí nadšenci svojím konaním chránia nielen prírodu, ale aj zvieratá v ich prirodzenom prostredí.

            Nezabúdajte – „Nepýtaj sa, čo môže urobiť tvoja ZEM pre teba. Spýtaj sa, čo môžeš urobiť ty pre svoju ZEM.“

            Ďakujeme všetkým, ktorí chránia prírodu!!! 

            Mgr. Miriam Poliačiková          

          • VIANOČNÁ VÝZDOBA

          •  

            Žiacka školská rada v spolupráci s pani riaditeľkou vyhlásila súťaž o najkrajšie vyzdobenú vianočnú triedu. Na 1. mieste skončila 4.A trieda s pani učiteľkou Janečkovou a 9.A trieda trieda s pani učiteľkou Jokalovou. Žiaci získali diplom, sladkú odmenu a riaditeľské voľno...

            Gratulujeme!!!

            Žiacka rada, p.uč. Poliačiková

          • Hodina dejepisu inak

          • Žiaci 5.A triedy sa na hodine dejepisu zahrali na mladých archivárov a vytvorili si pomocou rôznych materiálov artefakty, ktoré  by  oni vložili do múzea. Tvorivosti sa medze nekládli . Žiaci sa s chuťou pustili do práce a vyrábali rôzne výrobky.  Nezabudli si ich ani pomenovať  menovkami. Hodina sa niesla v duchu spolupráce, kreativity a živých debát o artefaktoch v múzeu. Okrem vzdelávacieho obsahu si rozvíjali aj kreativitu, spoluprácu  a estetické cítenie.                                                                                    Ing. Mgr. Anna Sekáčová

          • Dejepisná olympiáda

          • Tak ako každý rok, aj tento školský rok sa žiaci 6. – 9. ročníka zapojili do školského kola dejepisnej olympiády.  Zo všetkých zúčastnených si vo svojich kategóriách výborne počínali žiaci Natália Plášeková a Aleš Marko  zo 6.A triedy, Alex Mokrý a Samuel Kobida zo 7.A triedy, Aneta Joneková z 8.A triedy a Lívia Striežencová z 9.A triedy, ktorí postupujú aj do okresného kola, tretie miesto obsadili vo svojej kategórií  Šimon Čapla zo 7.A triedy a Jakub Chuťka zo 6.A. Žiaci boli odmenení diplomami a peňažnými poukážkami na nákup písacích a kreatívnych potrieb.

            Postupujúcim žiakom prajeme veľa úspechov v okresnom kole a všetkých srdečne blahoželáme.

                                                                                              Ing.Mgr. Anna Sekáčová

             

        • Vianočné radovánky v školskom klube detí
          • Vianočné radovánky v školskom klube detí

          • Na príchod Vianoc sa naši klubáci začali pripravovať už pred Mikulášom. Vyrobili sme si vianočné dekorácie a výrobky na vianočný jarmok, adventný kalendár, výzdobu na chodbu - krb a snehuliakov z kartónov, vyzdobili vianočné stromčeky, spievali vianočné koledy a sledovali vianočné rozprávky. Dňa 21. decembra sme sa stretli na posedení pod stromčekom. Pripravili sme si chutný čajík z voňavých byliniek, ktoré sme si spoločne nazbierali na jar a pochutnali na dobrotách od mamičiek. Chceme zaželať všetkým rodičom a deťom pekne prežitie vianočných sviatkov a zároveň poďakovať za spoluprácu pri organizácii vianočného jarmoku. Za získané financie sa deti pod stromčekom už mohli tešiť z novo zakúpených hier a pomôcok do herne. Vaše vychovávateľky

          • Merry Christmas

          • Posledné hodiny anglického jazyka pred prázdninami sa niesli, ako inak, vo vianočnom duchu. Kreatívna práca i spev žiakov na hodinách umocňovali vianočnú náladu.

            Prváčikovia sa naučili prvé slovíčka o Vianociach a zdobili stromček. Druháci si vyrobili záložky do svojich učebníc anglického jazyka. Tretiaci si vyrobili a krásne ozdobili svoj vianočný hrnček. Piataci skladali snehuliakov a šiestaci sa učili vianočné piesne. Siedmaci hľadali rozdiely medzi obrázkami a spievali Jingle Bells. Ôsmakov a deviatakov potrápili vianočné krížovky.

            Tvorivá práca žiakov bavila a užili si hodiny angličtiny.

            Mgr. Monika Varhaníková

             

        • PYTAGORIÁDA - školské kolo
          • PYTAGORIÁDA - školské kolo

          • V dňoch 12.-13.12.2023 sa uskutočnilo školské kolo 45. ročníka Pytagoriády v kategóriách P3-P8. Úspešnými riešiteľmi sa stali žiaci, ktorí mali správne vyriešených aspoň 10 úloh z 15. Naši úspešní riešitelia, ktorí postupujú do aprílového okresného kola sú:

             

            P3:       Alžbeta Jurčíková, Jakub Zigiň, Olívia Ďurinová, Paula Adameová,

            Dominika Hodžová, Emily Horváthová

            P4:       Marko Spáč, Zoja Adamovičová, Nela Mokrá

            P6:       Erik Valer Hrnko

            P7:       Tomáš Paštrnák, Martin Petrlík, Alex Mokrý

        • VŠETKOVEDKOvia a EXPERTi
          • VŠETKOVEDKOvia a EXPERTi

          • Dňa 28.11.2023 sa aj na našej škole šikovní žiaci pokúsili zabojovať o titul v súťažiach VšetkovedkoExpert Geniality Show. 17 žiakov z prvého stupňa súťažilo o titul Všetkovedko a 11 žiakov z druhého stupňa o titul Expert. Predbežné výsledky oboch súťaží sú už od dnes 21.12.2023 zverejnené na stránke www.talentída.sk, konečné výsledky budú 25.1.2024.

          • Šaliansky Maťko- školské kolo

          •  

            V závere kalendárneho roku 2023 sa 20.12. uskutočnilo školské kolo súťaže v prednese slovenskej povesti Šaliansky Maťko. Povesti každého národa hovoria o jeho histórii, významných osobnostiach, ale i obyčajných ľuďoch, ktorých osudy a príbehy sa zapísali do povedomia obyvateľov dedín, miest, hradov a zámkov.

            Žiaci 2.-7. ročníka boli rozdelení do 3 kategórií, v ktorých sa umiestnili nasledovne:

            I. kategória (žiaci 2. - 3. ročníka)- 5 súťažiacich 

            1. miesto: Adam Kováč, II. A (Mgr. Marta Šišmišová)

            2. miesto: Zoja Stanková, III. A (Mgr. Renata Magdolenová)

            3. miesto: Klára Lukášová, II. A (Mgr. Marta Šišmišová )

            Porota: Mgr. D.Čačková, Mgr. J. Mattošová, Mgr. M. Šišmišová

            II. kategória (žiaci 4.-5. ročníka)- 6 súťažiacich

            1. miesto: Zoja Adamovičová, IV. A (Mgr. Marta Janečková)

            2. miesto: Alžbeta Sečanská, V. A (Mgr. Monika Jokalová)

            3. miesto: Zoja Lehocká, IV. A (Mgr. Marta Janečková)

            Porota: Mgr. M. Jokalová, Mgr. R. Magdolenová

            III. kategória (žiaci 6.-7. ročníka)- 3 súťažiaci

            1. miesto: Denisa Špániková, VII. A (Mgr. Danuša Čačková)

            2. miesto: Paulína Buláková, VII. A  (Mgr. Danuša Čačková)

            3. miesto: Natália Plášeková, VI. A (Mgr. Danuša Čačková)

            Porota: Mgr. M. Jokalová, Mgr. R. Magdolenová

            Víťazi jednotlivých kategórií budú reprezentovať našu školu na okresnom kole, ktoré sa uskutoční  2.2.2024   v CVČ v Bánovciach nad Bebravou.

                                                                                                              Mgr. Danuša Čačková               

          • Celoslovenské finále Technickej súťaže mladých elektronikov

          •  

            V dňoch 12.-13.12. sa žiak 9.A triedy Andrej Špánik zúčastnil Celoslovenského finále Technickej súťaže mladých elektronikov v Trenčíne. Po úvodnom písaní vedomostného testu sa súťažiaci pustili do zhotovovania samotného výrobku. V silnej konkurencii 50-tich súťažiacich, prevažne stredoškolákov, si Andrej počínal skvele. Na umiestnenie to síce nevyšlo, ale určite získal cenné informácie a skúsenosti.

            Andrejovi srdečne blahoželáme k účasti v súťaži a želáme mu veľa tvorivých síl.

            Mgr. Daniela Igazová

          • Mikulášska fyzika

          •  

            Na Svätého Mikuláša neučí sa, neskúša sa... asi takto nás vítali deti všetkých ročníkov J Podarilo sa nám spoločne toto želanie splniť a zároveň splniť aj výchovno-vzdelávací cieľ. So šiestakmi sme sa vybrali na školské ihrisko. Pomocou vlastných stôp žiaci zmerali šírku ihriska a neskôr po rozdelení do skupín, sa žiaci pustili do zhotovovania snehových gúľ, ktoré sa neskôr premenili na snehuliakov. Nasledovalo porovnávanie hmotností jednotlivých snehových gúľ i celého snehuliaka. Celkový zážitok umocnil aj padajúci sneh.

            Mgr. Daniela Igazová

          • Oznam vedúcej školskej jedálne

          •  

            Riaditeľstvo školy týmto oznamuje všetkým stravníkom (žiaci +zamestnanci +cudzí stravníci), že na základe informácie k zúčtovaniu dotácii za rok 2023 z Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny je možné odhlásiť zo stravy do pondelka 18.12.2023 do 13,30 hod.. Po tomto termíne odhlásenie zo stravy už nebude možné. Tí stravníci, ktorí v dôsledku choroby sa nezúčastnia vyučovania, budú mať nárok na odber stravy do obedára. Zo zábezpeky sa im plná výška stravného neodráta.

          • Beseda s darcom krvi

          •  

            Na hodine prírodovedy sa štvrtáci učili o krvi, cievach a krvnom obehu. Preto sme pozvali v závere tematického celku darcu krvi, aby nám porozprával o tom, ako prebieha darovanie krvi. Nemuseli sme dlho hľadať, veď sa pohybuje medzi deťmi v našej škole. Pán školník bol dlhoročný darca krvi, ktorý porozprával žiakom o činnosti darcu krvi, priniesol plakety, ktoré získal za počet odberov – zlatú, striebornú a bronzovú Janského plaketu. Žiaci so záujmom počúvali a v závere sa opýtali pána školníka na rôzne zaujímavosti, ktoré sa týkali jeho osobných skúseností a pocitov z darovania krvi. Prezradili sme, že v našej škole sú ešte ďalší darcovia krvi- pani upratovačka a pani asistentka. Možno aj táto beseda bude podnetom na získanie mladých darcov krvi z radov našich žiakov, ktorí budú chcieť zachrániť ľudský život takýmto humánnym činnom.

            R. Gieciová