• OKRESNÉ KOLO TECHNICKEJ OLYMPIÁDY

          •  

            Popis: C:\Users\Spravca\Desktop\1\316653217_834258417901373_1999275036670081093_n.jpg

            24. 11. naša škola privítala účastníkov 13. ročníka okresného kola Technickej olympiády zo šiestich škôl nášho okresu. Súťaž prebiehala v dvoch kategóriach, v kategórii A súťažili žiaci 8. a 9. ročníka ako dvojica, v kategórii B jednotlivci z 5. – 7. ročníka. Našu školu v kategórii A reprezentovali žiaci 8.A triedy Maroš Valach a Andrej Špánik a v kategórii B  Lívia Šuchterová zo 7.A triedy. Po vypracovaní testu z rôznych oblastí techniky sa súťažiaci presunuli do školskej dielne, kde si zmerali sily v praktických zručnostiach. Veľmi sa tešíme tomu, že sa naši žiaci nenechali zahanbiť v silnej konkurencii. Livka sa stala úspešnou riešiteľkou okresného kola. Nášmu súťažnému trojlístku ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy a želáme veľa tvorivých nápadov.

            Mgr. Daniela Igazová

          • Modely hradov

          • Chcete sa potulovať po slovenských hradoch a nemáte na to čas? Na druhom poschodí našej školy viacero z nich máme. Ako je to možné?

            Na hodine Náš región sme sa učili o hradoch a zámkoch. Veľa sme sa o nich rozprávali, pozerali sme si obrázky hradov v knihe, ktorú nám priniesla pani učiteľka Jokalová. Každý z nás si vybral nejaký hrad a urobili sme jeho model, maketu. Pani učiteľka nám prácu uľahčila tým, že nám obrázky hradov vytlačila,  povedala nám ako a z čoho môžeme hrady urobiť. Našou úlohou bolo tieto modely hradov zostrojiť. Nebola to sice ľahká robota, ale zvládli sme to, za čo sme si zaslúžili veľkeeee jednotky. Ako materiál nám poslúžil kartón, papier, sadra, plastelína, polystyrén... Každý hrad je krásny a niečím výnimočný. Či sa nám Oravský, Trenčiansky, Bratislavský, Čachtický, Hrušovský, Lietavský hrad, či hrad Beckov podarili, posúďte sami.

             

            Žiaci a žiačky zo 6.A

          • Angličtina tvorivo

          •  

            Na hodine anglického jazyka sme tentokrát vymenili učebnice a pracovné zošity za farebný papier, nožnice a lepidlo. Štvrtáci totiž vyrábali kvietky pre svoje milované mamičky. A to všetko podľa pokynov pani učiteľky po anglicky, samozrejme. Svoj výtvor si žiaci zobrali domov, aby maminy potešili. Takáto kreatívna práca sa žiakom veľmi páčila a tešia sa na ďalšiu tvorbu na hodinách angličtiny.

             

            Mgr. Monika Varhaníková

          • Školské kolo olympiády z anglického jazyka

          • V tomto týždni sa v našej škole uskutočnilo školské kolo Olympiády z anglického jazyka. Každoročne má olympiáda dve časti, písomnú a ústnu. V pondelok 21.11. prebehla písomná časť, o ktorú prejavilo záujem naozaj veľa žiakov. Tí najúspešnejší postúpili do ústnej časti v utorok 22.11. 

            Žiaci boli po oba dni rozdelení do dvoch kategórií. Pre šiestakov a siedmakov bola určená kategória 1A, pre ôsmakov a deviatakov 1B. Žiaci dosiahli veľmi dobré výsledky. V kategórii 1B boli rozdiely medzi jednotlivými umiestneniami veľmi tesné. 

            Výsledky kat. 1A:

            1. miesto     Lívia Šuchterová, 7.A

            2. miesto     Nella Kurucová, 7.A

            3. miesto     Tomáš Paštrnák, 6.A

            V kat. 1B boli udelené dve druhé miesta.

            1. miesto     Laura Jarolínová, 9.A

            2. miesto     Valentína Krnáčová, 9.A

            2. miesto     Sebastián Podoba, 9.A

            3. miesto     Dávid Šuchter, 9.A

            Všetkým žiakom ďakujeme za účasť, teší nás ich záujem o angličtinu, gratulujeme umiestneným. V okresnom kole anglickej olympiády budú našu školu 19.1.2023 reprezentovať víťazky, Lívia Šuchterová a Laura Jarolínová. Prajeme im veľa šťastia a úspechov.

            Mgr. Monika Varhaníková

            Mgr. Jana Mattošová

        • Riaditeľské voľno
          • Riaditeľské voľno

          • V stredu 16. 11. sme mali riaditeľské voľno. A viete prečo? Vyhrali sme zber papiera! 

            Naše riaditeľské voľno začalo a prvé dve hodiny nás triedna pani učiteľka zobrala do školskej kuchynky. Spolu sme si pripravili chutný jablkový koláč. Miesili sme cesto, vaľkali, strúhali jablká, krájali, miešali...Kým sa koláč piekol, pochutili sme si na ovocí a zelenine. 

            Po uprataní kuchynky sme naším jablkovým koláčom ponúkli aj pani učiteľky. Veľmi im chutil. Potom sme už vyrazili na bowling. Po príchode sme sa hneď prezuli do špeciálnych topánok a začali sme hrať. Rozdelili sme sa do dvoch tímov po osem hráčov. V priebehu hry si niektorí objednali jedlo, pani učiteľka nám kúpila kofolu. 

            Pani učiteľka Varhaníková v ten deň využila všetko šťastie a napokon bola umiestnená medzi najlepšími!

            Tento deň bol super a všetci zúčastnení sme si riaditeľské voľno užili.

             

            Sebastián Podoba, 9.A

          • Exkurzia vo hvezdárni v Malých Bieliciach

          •  

            Dňa 21.11.2022 sa žiaci 4.A a 4.B zúčastnili exkurzie vo hvezdárni v Malých Bieliciach. Pre žiakov bol pripravený multimediálny program na zopakovanie a rozšírenie vedomostí o vesmíre. Virtuálny hviezdolet so svojou posádkou navštívil planéty slnečnej sústavy, zaujímavým rozprávaním ponúkol žiakom informácie, ktoré dopĺňajú učivo prírodovedy vo 4. ročníku. Sprievodcom bola umelá inteligencia, ktorá slovom a obrazom priblížila jednotlivé cudzie svety planetárnej sústavy. Žiaci tak putovali planetárnym priestorom, uvideli obrazy jednotlivých planét, ako ich sprostredkovali kozmické sondy v posledných desaťročiach. Pracovník hvezdárne porozprával žiakom o nových výskumoch a odpovedal im na otázky. Za odmenu im premietol animovaný film ,,Krava vo vesmíre“. V závere sme prešli do rolovacej kupoly, kde si prezreli ďalekohľad. Pozorovanie cez ďalekohľad sa neuskutočnilo z dôvodu nepriaznivého počasia. Tých, ktorých zaujíma astronómia môžu s rodičmi navštíviť hvezdáreň individuálne počas návštevných hodín.

            Mgr. Renata Gieciová, Mgr. Renáta Magdolenová

          • Exkurzia Modra

          • My, žiaci ôsmej a deviatej A, sme strávili piatok, 18.11.2022, na exkurzii, počas ktorej sme navštívili múzeum Ľudovíta Štúra v Modre a taktiež pamätnú izbu, v ktorej strávil posledné dni svojho života. Z výkladu pani lektorky sme sa dozvedeli mnohé nové informácie a doplnili sme si vedomosti zo slovenčiny a z dejepisu. Ďalej sme sa vybrali na hrad Červený kameň. Tesne pred tým, ako sme navštívili hrad, mohli sme sa poprechádzať v hradnom areáli. Počas prehliadky hradu sme sa dozvedeli mnohé informácie o minulosti hradu a jeho majiteľoch. Sprevádzala nás tam skúsená sprievodkyňa, ktorá sa snažila históriu hradu objasniť čo najviac. Najviac nás zaujali obrazy, ktoré sa za nami "pozerali" a tiež sa im otáčali špičky topánok našim smerom. Uchvátení sme boli z parožia a jeleních hláv, ktoré lemovali schodisko. Po prehliadke sme sa ešte zastavili v Trnave. Pôvodný plán našich sprevádzajúcich pani učiteliek Jokalovej a Varhaníkovej bolo previesť nás cez námestie a ukázať nám krásy Trnavy, ale počasie nám v tomto neprialo, preto sme si ešte užili zvyšok dňa v nákupnom centre, kde sme sa posilnili a plní nových poznatkov sme sa šťastne vrátili naspäť do Banoviec. Bol to pre nás zaujímavý deň a chceme sa poďakovať pani učiteľke Varhaníkovej a pani učiteľke Jokalovej za nové zážitky a že to s nami počas celého dňa vydržali.

             

            Lívia Striežencová, 8.A

            Sofia Sidorová, 9.A

          • VESMÍR  OČAMI  DETÍ

          •            

            Herne v našom ŠK sa od 14.11. – 16.11. premenili na malé planetária. Deti pracovali s encyklopédiami, rôznym obrazovým materiálom o vesmíre  slnečnej sústave. Dozvedeli sa čo je Slnko, čo sú planéty, prečo sa strieda deň a noc, ako sa volá planéta na ktorej žijú , ZEM –MODRÁ PLANÉTA. Maľovali výtvarné práce rôznymi technikami, vyrábali rakety, kozmonautov, 3D modely planét, každý si vyrobil svoje súhvezdie. Na záver sa zahrali pohybovú hru: Planetky.

            Alena Hlavačková

          • TÝŽDEŇ VEDY A TECHNIKY

          •  

            Rok sa s rokom zišiel a my sme sa opäť mohli tešiť na technické výtvory našich žiakov, ktoré mohli predviesť nielen svojim spolužiakom, ale aj žiakom z nižších ročníkov. Týždeň od 7. do 11. novembra sa niesol v technickom a vedeckom duchu na hodinách fyziky, techniky, biológie aj chémie. Deviataci sa bravúrne popasovali s výrobou magnetickej hračky, veľmi milo prekvapili s množstvom nápadov. Šiestaci sa zase postarali o zaujímavé využitie vlastností kvapalín pri zhotovení hydraulických zariadení. Úlohou siedmakov bolo vyrobiť meradlá teploty a času a ôsmaci práve pracujú na zhotovení zaujímavej optickej hračky. V tomto týždni prebehla aj informatická súťaž iBOBOR, v ktorej nás potešila úspešnosť našich žiakov. Celé úsilie vyvrcholilo interaktívnou výstavou pokusov z fyziky, chémie a biológie. Deti si mohli jednotlivé hračky vyskúšať, zaujalo ich aj vytvorenie vlastného preparátu, ktorý mohli pozorovať pod mikroskopom, vyrobili si model pľúc, a potešila aj zábava v podobe minišúľanej. O zážitok sa postarali aj chlapci, ktorí predviedli, čo dokážu elektronické stavebnice. Za hladký priebeh výstavy patrí vďaka aj našim šikovným pomocníkom. To, že naša snaha nebola márna, vidno na rozžiarených očkách našich žiakov.

            Mgr. Igazová, Mgr. Poliačiková

          • Nádej Dubček

          • S osobnosťou Alexandra Dubčeka sa naši žiaci stretávajú nielen počas svojich školských rokov, ale aj v bežnom živote. Pochádzal z neďalekej obce Uhrovec a v jeho dome, ktorý je zároveň aj rodným domom Ľudovíta Štúra, sa dodnes množstvo návštevníkov dozvedá o jeho živote a pôsobení. Naši žiaci mali v pondelok, 14. 11. 2022, možnosť dozvedieť sa o tejto významnej osobnosti slovenských dejín inou formou, ako len prostredníctvom výkladu od pani učiteliek. Herci z Mestského divadla v Trenčíne nám príbeh predstaviteľa „socializmu s ľudskou tvárou“ priblížili v divadelnej hre s názvom Nádej Dubček. Okrem jeho životných osudov sme mohli zároveň sledovať dejiny Československej republiky, zrod idey socializmu od 19. storočia až po pád tohto zriadenia v roku 1989. Hlavnou témou však zostáva ľudský osud, zmarené nádeje a vnútorná sila, ktorá sa skrývala v osobnosti Alexandra Dubčeka. Celé divadelné predstavenie bolo vhodne doplnené hudobnými ukážkami z daného obdobia a naši žiaci si tak mali možnosť vypočuť skladby napr. od Marty Kubišovej alebo skupiny Tublatanka. Podľa vyjadrení žiakov sa im takýto spôsob oboznámenia s našimi dejinami veľmi páčil, pochopili hlavnú myšlienku a ľahšie si predstavili život v tej dobe.

             

            Mgr. Monika Jokalová

          • Aj zvieratá sú živé bytosti

          • V piatok 4.11. sa v našej škole spievalo a tancovalo vo veľkom. Spríjemnením rána pre žiakov prvého až šiesteho ročníka bol ďalší výchovný koncert. Hudobno - vzdelávací program pod názvom "Aj zvieratá sú živé bytosti" žiakov skutočne nadchol. Program bol zameraný na aktuálnu problematiku ochrany zvierat a starostlivosti o ne. Programom sprevádzali dvaja profesionálni hudobníci, ktorí hudbou a spevom naživo, videoprojekciou a otázkami zaujali našich žiakov. Tí sa nebojácne zapájali a odpovedali na otázky hudobníkov. Spoločne sa rozprávali o tom ako sa starať o zvieratá, ako si správne vybrať zviera, o zvieratách v útulkoch, ale i o týraní zvierat a  vegetariánoch. Zdôraznili, že zvieratá sú živé bytosti a potrebujú našu starostlivosť, lásku a trpezlivosť. 

            Žiaci sa výborne bavili, tancovali, tlieskali, spievali, usmievali sa a odchádzali z koncertu s dobrou náladou. Celý hudobný program ocenili veľkým potleskom. 

            Mgr. Monika Varhaníková

          • Exkurzia na Jankov vŕšok a do Uhrovca

          •  

            V hmlisté ráno 26.10.2022 sa žiaci VI. a VII. ročníka vydali za spoznávaním nášho regiónu, a to na Jankov vŕšok a do Uhrovca. Ako sme sa blížili k Uhrovcu, hmla začala ustupovať a pred nami sa odkrýval 1. cieľ našej cesty- Jankov vŕšok. Najprv sme pri vystúpení z autobusu obdivovali krásne výhľady na Strážovské vrchy a potom sa pozornosť žiakov obrátila na pamätník padlých v II. svetovej vojne. Nemohli sme vynechať ani bunkre, v ktorých sa skrývali partizáni. Zaujal ich najmä jeden, a to z dvoch dôvodov: bol otvorený, čiže mohli vojsť dnu a hneď prvý žiak tam objavil dva tvory z ríše zvierat- netopiera a dva pavúky (vraj boli veľké). Boli to najfotografovanejšie objekty exkurzie a je samozrejmé, že sme ich nerušili a pristupovali k nim opatrne. Zaujal ich aj bunker, kde upálili  7 partizánov. Žiaci sa tiež dozvedeli, ako prišiel Jankov vŕšok k svojmu názvu z prečítanej povesti.

            Druhou zastávkou bol Rodný dom Ľudovíta Štúra a Alexandra Dubčeka v Uhrovci. Pani lektorka oboznámila deti s históriou rodiny Ľ. Štúra, jeho životom- súkromným i pracovným. Nakoniec si žiaci prezreli  vystavené exponáty a pozerali dokumentárne filmy o Ľ. Štúrovi a A. Dubčekovi, ktoré zachytávajú život, dielo a odkaz oboch osobností.

            Aj vďaka peknému počasiu boli všetci spokojní a niečo nové sa dozvedeli.

             

                                                                             Mgr. Danuša Čačková, Mgr. Daniela Igazová

          • Záložka do knihy spája školy

          • „Môj literárny príbeh čaká na Tvoje prečítanie“

             bolo motto 13. ročníka česko-slovenského projektu Záložka do knihy spája školy. Tak ako v predchádzajúcich rokoch, aj v tomto roku sme sa do tohto projektu opäť zapojili so žiakmi 1. – 4. ročníka. Na hodinách výtvarnej výchovy a pracovného vyučovania sa žiaci snažili vymyslieť a vytvoriť záložku do knihy, ktorá by bola originálna a  potešila deti našej partnerskej školy ZŠ Lubina. Táto škola sa nachádza v mestskej časti Kopřivnice v Českej republike. Počas projektu sa žiaci stali spisovateľmi a vytvorili si vlastné príbehy. Tie si potom navzájom vymenili a prečítali. K najzaujímavejším príbehom tvorili záložky s vlastnými ilustráciami. Zhotovené záložky sme poslali žiakom do ZŠ Lubina.

            S veľkou radosťou sme prijali originálne záložky od nich a postupným losovaním putovali

            do knižiek  našich žiakov.

            Veríme, že výmenou záložiek všetky zúčastnené deti zažili radosť dvakrát – keď obdarovali, keď boli obdarované. Dúfame, že počas výmeny informácií sa žiaci vzájomne inšpirovali k písaniu ďalších príbehov alebo k čítaniu  iných zaujímavých kníh.

            Mgr. Marta Šišmišová

             

          • Október - mesiac úcty k starším

          • Celý október sa v našej škole niesol v myšlienke úcty k starším. Spolu so žiackou školskou radou sme sa zapojili do ponožkovej výzvy, ktorej cieľom bolo vyzbierať ponožky všetkých farieb a veľkostí a potešiť nimi našich starších spoluobčanov. Posledný októbrový deň pred prázdninami žiačky našej školy tieto ponožky vzali a spolu s hudobným programom navštívili ľudí v Domove dôchodcov v Bánovciach nad Bebravou. Spríjemnili im tak ich jeseň života, potešili príjemným zvukom heligonky a hláskami našich žiačok a obdarovali teplými ponožkami a kvietkami, ktoré si môžu zasadiť vo svojej záhradke. Aj takýmto spôsobom vedieme našich žiakov k úcte k iným ľuďom. Babičky a deduškovia naše žiačky za tento skutok odmenili potleskom, srdečnými úsmevmi a vrúcnym poďakovaním. 

             

            Mgr. Monika Jokalová 

             

        • Jedinečné vesmírne divadlo
          • Jedinečné vesmírne divadlo

          • V utorok 25. októbra hlavy mnohých z nás smerovali smerom nahor. Od približne 11:15 h do 13:30 h aj žiaci našej školy mohli pozorovať čiastočné zatmenie Slnka. K tomuto javu dochádza, keď sa dostanú na jednu priamku Zem, Mesiac a Slnko. Zatmenie Slnka fascinuje ľudí od počiatku vekov, iné to nie je ani dnes v ére internetu a sociálnych sietí. Zatmenie je strhujúci pohľad, bolo sa na čo pozerať,  keďže Mesiac zakryl značnú časť Slnka.

            Mgr. Daniela Igazová