• Podporte nás darovaním 2% z daní

          • Vážení rodičia ZŠ Školská,

            aj tento rok máte možnosť poukázať 2% (3%) z dane Rodičovskému združeniu pri ZŠ Školská 1123/29 v Bánovciach nad Bebravou. Získané finančné prostriedky budú použité na projekty podporujúce skvalitnenie a spestrenie školskej ako aj mimoškolskej činnosti našich detí, na materiálno technické vybavenie učební a zakúpenie moderných pomôcok.

            Vyplnené formuláre môžete odovzdať do kancelárie ZŠ Školská do 26.4.2023 alebo na Daňový úrad najneskôr do 29.04.2023. Ak poznáte osoby, ktoré viete získať v prospech poukázania príspevku pre naše Občianske združenie, neváhajte a urobte tak.

            V prípade nejasností sa môžete informovať prostredníctvom webovej stránky ZŠ Školská alebo telefonicky na čísle 760 23 55.

             

            Milí rodičia, ďakujeme Vám za Váš aktívny prístup a čas, ktorý venujete vyplňovaniu formulárov a včasnému odovzdaniu do ZŠ Školská alebo na Daňový úrad. Váš príspevok zlepší materiálne vybavenie školy a podporí školské a mimoškolské aktivity našich detí.

             

            S úctou a pozdravom

                                                                       predseda Rady rodičov  Mgr. Martin Jurčík

                                                                       riaditeľka školy Mgr. Renata Gieciová

          • ĎAAKUUJEEMEEE!!!

          •  

            - Slovenskému zväzu ľadového hokeja za projekt Športové centrum pri základnej škole

            - mestu Bánovce nad Bebravou za financovanie projektu pre druhákov

            - ambasádorom Riškovi, Tomáškovi, Marcelkovi za nevyčerpateľné skúsenosti, odbornosť a vedenie detí nielen k ovládaniu korčuľovania, ale na vlne dobrej nálady aj k  samostatnosti, kamarátstvu, zvýšenému sebavedomiu a správnemu rozhodovaniu

          • MULTIKULTÚRNA DEMOKRATICKÁ ŠKOLA

          • Naši žiaci už dva týždne žijú  témou JAMAJKA. Na vyučovacích hodinách sa už niektoré základné informácie dozvedeli a na ich základe sa každá trieda venovala konkrétnej aktivite. Z jednotlivých aktivít sme na chodbe našej školy vytvorili kúsok Jamajky. Počuť tieto informácie priamo z úst Jamajčana bolo pre našich žiakov vzrušujúcim zážitkom.

            Dňa 16. 2. 2023 navštívil žiakov I. stupňa a 23.2.2023 žiakov  II. stupňa náš hosť, Steve McKenzie. Privítali sme ho tradičným slovenským spôsobom – chlebom a soľou. Nakoľko hovorí len po anglicky, preklad perfektne a bez zaváhania zabezpečili žiaci Sebastián Podoba, Viktória Škultétyová a Lívia Striežencová v spolupráci s pani učiteľkou J. Mattošovou. Steve oboznámil žiakov s krajinou, predstavil im svoju rodnú vlasť, typické jedlá, národný šport, zvieratá, ktoré žijú na tomto ostrove. Poukázal na rozdiely medzi dedinským a mestským životom. 

            Po ukončení besedy o Jamajke a neskutočného množstva zvedavých otázok nasledovala neplánovaná autogramiáda spojená s fotografovaním. 

             

            Už teraz sa tešíme na cestovanie po ďalších krajinách… 

             

            Mgr. Miriam Poliačiková

             

          • Lyžiarsky výcvik Ski Telgárt 4. deň

          • Štvrtý deň už prichádza na nás únava, no napriek tomu sme sa odhodlane postavili na lyže, vyšli na svah a zdokonaľovali osvojenú lyžiarsku techniku. 

            Pri večernom programe, ktorý sme si spoločne pripravili, sme sa výborne zasmiali aj zabavili.

            Zajtra nás čaká doobedné lyžovanie a potom šťastný návrat domov.

          • Lyžiarsky výcvik Ski Telgárt 3. deň

          • Dnešný deň sme si užili na upravených tratiach pri krásnom slnečnom počasí. Pracovali sme na zdokonalení lyžiarskej techniky a všetci začiatočníci si zlepšili svoje lyžiarske schopnosti.

            Oddychové popoludnie sme strávili hrami a vychádzkou k prameňu rieky Hron. Popri ceste sme obdivovali Chmarošský viadukt. Deň sme ukončili šantením v bazéne. 

            Veľmi nás potešila milá návšteva nášho spolužiaka. 

          • Lyžiarsky výcvik Ski Telgárt 2. deň

          • Druhý deň na svahu sa skupina začiatočníkov venovala zdokonaľovaniu jazdy v obojstrannom prívrate, cvičeniam na zmenu smeru a jazdy šikmo svahom s jednostranným prívratom. 

            Pokročilí lyžiari zdokonaľovali slalom a prejazdy terénnych nerovností. 

            Po večeri sme si pozreli inštruktážne videá a zabavili sme sa pri hre "Ako dobre ma poznáš." 

          • EXPERT Geniality Show

          •  

            Dňa 30.11.2022 sa naši žiaci zúčastnili celoslovenskej vedomostnej súťaže EXPERT Geniality Show. Žiaci si sami vyberajú z dvoch súťažných tém, podľa toho, čo ich najviac baví. Otázky sú z oblasti biológie, geografie, anglického jazyka, matematiky aj športu. Žiaci, ktorí sa umiestnia v téme v prvej štvrtine, získajú titul Expert na danú tému. Ak sa aj v celkovom hodnotení umiestnia v prvej štvrtine, získajú titul TOP Expert.

             

            Najlepšie sa darilo šiestakovi Alexovi MOKRÉMU, ktorý sa v oboch súťažných témach umiestnil v prvej štvrtine súťažiacich vo svojej kategórii. V celkovom hodnotení sa tak v rámci Slovenska umiestnil na 13. mieste a získal titul TOP Expert.

             

            Titul TOP Expert získali aj ďalší žiaci, ktorí sa v celkovom hodnotení umiestnili v prvej štvrtine:

            6.A - Alex Mokrý (13.m), Tomáš Paštrnák (28.m)

            7.A - Lívia Šuchterová (v téme Tajomstvá prírody 6.m), Lukáš Mačas, Martin Križko a Jaroslav Viktorín

            9.A - Mário Hano (71.m), Dávid Biras (93.m), Róbert Marko, Dávid Šuchter a Viktória Škultétyová

             

            Gratulujeme všetkým žiakom!

             

          • Lyžiarsky výcvik Ski Telgárt 1. deň

          •  

            Tak už sme tu! V stredisku nás privítalo slnečné počasie. Po rozdelení do družstiev si začiatočníci osvojili základy lyžovania, zapnutie a vypnutie lyží, bočné výstupy, brzdenie pluhom. 

            Po večeri sme sa oboznámili s pravidlami pre lyžiarov - s Bielym kódexom a zabavili sme sa pri večernom programe.

          •  Záchranári v našej škole

          •          Nešťastie nechodí po horách, ale po ľuďoch.

            Žiaľ, v dnešnej uponáhľanej a rýchlej dobe je toto príslovie veľmi aktuálne. Aby sme dokázali správne zareagovať, pomôcť v rámci svojich možností, ak by sme sa stali svedkami nejakej nepríjemnej udalosti, prišli nás podporiť záchranári z firmy Emergency Support. Sú to veľkí profesionáli. Upútali našich žiakov zaujímavým rozprávaním o úrazoch, práci záchranárov, ukážkami prvej pomoci. Prišli vyzbrojení radami, ukážkami, zdravotníckymi pomôckami, tromi sanitkami.

             

                 Najskôr sa venovali našim malým kamarátom predškolákom. Aj takouto formou môžeme spoločne do detských srdiečok vštepiť elementárne základy zodpovedného prístupu k životu a zdraviu a empatie k chorým.

                 

                  Potom sme prišli na rad my, žiaci druhého stupňa. Profesionálne nám všetko vysvetlili, ukázali, predviedli. Aj my sme si všetko vyskúšali. Veľa sme sa naučili, videli a počuli. Dúfajme, že ak by náhodou… nespanikárime a budeme vedieť primerane zareagovať.

             

                Žiakom sa táto akcia veľmi páčila. Výuka o prvej pomoci zážitkovou formou je tá najlepšia edukácia pre život.

            Záchranári sa s nami rozlúčili slovami :

                „Prvá pomoc je séria úkonov, ktoré hravo zvládne každý jeden z vás. Pri zastavení krvného obehu si TY jediná nádej pre postihnutého a z minúty na minútu sa z TEBA stane hrdina. Tak sa nadýchni a s rozvahou poď do toho!

                  Ak zachrániš jeden život, zachrániš celý svet!  Čo je viac?“

             

                                                                           Žiaci a Mgr. Eva Jamrichová

             

          • KARNEVAL V ŠKD

          • K fašiangom tradične patrí aj karneval, ktorý každoročne pripravujeme v našom ŠK. 15.2.2023  nastal ten deň, keď sa deti so svojimi maskami predstavili v plnej kráse - princezné, bosorky, rozprávkové bytosti, ale aj postavičky z každodenného života.

            V úvode sme si povedali, čo fašiangy vlastné sú, kedy začínajú a kedy končia. To bola zároveň aj úloha detí nájsť balóny s písmenkami a zložiť názvy dní: Traja králi a Popolcová streda. Nasledovala promenáda masiek v rytme známej Mašinky. Zatancovali si klobúkový, metlový tanec, zahrali sa na sochy. Nechýbala nám ani tombola a malé občerstvenie. Deti šantili, tancovali a zabávali sa. Všetky masky boli odmenené sladkosťou. Na záver sme si zaspievali : Fašiangy Turice.

            Prežili sme príjemné a veselé popoludnie.

             

             Alena Hlavačková

        • UŽ SA FAŠIANG KRÁTI, UŽ SA NENAVRÁTI...
          • UŽ SA FAŠIANG KRÁTI, UŽ SA NENAVRÁTI...

          • Fašiangy, fašiang, vybavia sa nám hlavne pestrofarebné masky, fašiangový sprievod alebo napríklad karneval. S akými tradíciami, zvykmi a jedlami sa fašiangy spájajú sme si pripomenuli aj v našej škole. Pestrofarebné vlastnoručne vyrobené masky zdobia interiér tried a atmosféru umocňovala aj vôňa, šíriaca sa z pečených fánok a šišiek,  ktoré si naši žiaci pripravili.  Asi sa nám opäť  podarili, lebo zmizli zo stola závratnou rýchlosťou.

                                                              Mgr. Daniela Igazová

              

          • MULTIKULTÚRNA ZÁKLADNÁ ŠKOLA

          • Milí žiaci!

            V druhom polroku sme sa rozhodli premeniť našu školu – na MULTIKULTÚRNU ZÁKLADNÚ ŠKOLU. Vydáme sa na cestu rôznymi krajinami, ktoré budeme postupne spoznávať. V tom nám určite pomôže pozvaný hosť, ktorý z danej krajiny pochádza a priblíži nám jej tradície, zvyky, zaujímavé miesta. Spoznáte rôzne druhy rastlín,  zvierat typické pre danú krajinu, slávne osobnosti a mnoho iného. Čakajú vás zaujímavé aktivity s pani učiteľkami a kvíz na chodbe našej školy, kde budete môcť odpovedať na otázky o krajine, ktorej sa budeme venovať. Na záver  vyžrebujeme víťaza a na chodbe našej školy všetci spoločne vystavíme vaše práce.

            Ako prvá krajina, ktorej sa budeme venovať je JAMAJKA, o ktorej vám príde porozprávať dňa 16. februára žiakom 1.stupňa a 23. februára žiakom 2. stupňa zaujímavý hosť - Steve Ken McKenzie.     

            Jamajka je štát v strednej Amerike. Zaujímavá je najmä pre svoju exotickú kultúru a spôsob života, ktorý je odlišný od toho nášho. Jamajčania sú plní energie, chuti do života a ich dobrá nálada je nákazlivá. Krajina je príťažlivá svojím prostredím a prírodou, azúrovým morom a množstvom zaujímavých rastlín. Prevažne černošské obyvateľstvo s úsmevom na tvári pôsobí bezstarostne a charizmaticky. Je ťažké z Jamajky odísť. Určite by vám chýbali pohodové večery plné zábavy pri západe slnka, s osviežujúcimi nápojmi a v rytmoch jamajského reggae. Prostredníctvom nášho projektu, zameraného práve na túto pútavú krajinu, sa vám pokúsime priblížiť jej históriu, krajinu, spôsob života, kultúru ľudí a zaujímavosti krajiny. Veríme, že vás táto krajina zaujme a niečo nové sa naučíte. Môžete nás podporiť aj tým, že vo štvrtok na besedu prídete oblečení v typických farbách Jamajky – červená, žltá, zelená a čierna.

            Tak Vám všetkým prajeme šťastnú cestu !!!

             

          • Príroda plná vedomostí

          • Dňa 10.2. sa v CVČ Bánovce nad Bebravou konala súťaž pre žiakov 4. ročníka „Príroda plná vedomostí“. Organizátori- hvezdáreň v Partizánskom si pre súťažiacich pripravili otázky  z učiva prírodovedy ale aj otázky, ktoré otestovali vedomosti žiakov z oblasti prírodných javov súvisiacich s vesmírom. Našu školu reprezentovali tri dvojčlenné družstvá – Michal Bereš a Jakub Jurčík, Ester Ševčíková a Matúš Grach zo 4.A, Alžbeta Sečanská a Jozef Zigiň zo 4. B. Výborne sa darilo dvojici Michal Bereš a Jakub Jurčík, ktorí v konkurencii 21 dvojíc po rozstrelovej otázke nakoniec  obsadili krásne 4. miesto. Blahoželáme a všetkým ďakujeme za reprezentáciu školy.

          • DEVIATACI VERZUS STREDNÁ ŠKOLA

          •  

            Pred deviatakmi stojí dôležité rozhodnutie – KAM NA STREDNÚ ŠKOLU. Niektorí žiaci sa rozhodli rýchlo, niektorí ešte stále váhajú a rozmýšľajú.

            Termín odovzdania prihlášok sa blíži - 20. marca 2023.  K rozhodnutiu žiakom pomohlo rodičovské združenie so zástupcami SŠ – zorganizované na našej škole, Dni otvorených dverí na SŠ, ktoré ešte stále prebiehajú a dňa 10.2.2023 k nám prišli prezentovať svoje odbory zástupcovia SOŠ  Pod Sokolicami a Súkromná SOŠ v Trenčíne.

             

            Všetkým deviatakom prajeme šťastnú ruku pri výbere SŠ...

             

            “Hlavným cieľom vzdelania na školách by malo byť urobiť zo žiakov ľudí, schopných robiť nové veci, nielen opakovať to, čo dokázali predošlé generácie.”                      Jean Piaget

             

          • Beseda v 5.A

          • V 5.A triede na hodinách biológie prechádzame lesným ekosystémom. Žiaci sa učia o rastlinách a živočíchoch typických pre les.  Na zopakovanie a utvrdenie vedomostí sme si pozvali zaujímavých hostí – pani Janu Ševčíkovú a Jána Krnáča – vášnivých poľovníkov. Technické zabezpečenie besedy mal na starosti vnuk pána Krnáča – Alex Mokrý zo 6.A triedy. Žiaci sa dozvedeli zaujímavosti nielen z poľovníctva ale aj o cicavcoch žijúcich v našich lesoch (medveď, srnec, jeleň, líška, vlk a iné). Pozrieť si mohli aj prinesené názorné ukážky. Na záver žiakov čakalo tieňové divadlo so zvieratkami, ktoré zožalo veľký úspech. Za aktivitu počas besedy si všetci vyslúžili sladkú odmenu.

                  „Srdce človeka viete odhadnúť podľa toho, ako sa správa k zvieratám.“ – Immanuel Kant

            Veľmi pekne ďakujeme za besedu.

            Mgr. Miriam Poliačiková

          • Opäť krásny úspech!

          • Dňa 2.2.2023 sa v Centre voľného času v Bánovciach nad Bebravou uskutočnilo okresné kolo v prednese povesti Šaliansky Maťko. Našu školu tam zastupovali víťazky troch kategórii v školskom kole. Druháčka Adele Pavlíková, štvrtáčka Alžbeta Sečanská a šiestačka Denisa Špániková. Najmladšia z dievčat Adele Pavlíková sa umiestnila na vynikajúcom 2. mieste. Adelke srdečne blahoželáme ku skvelému úspechu a všetkým dievčatám ďakujeme za reprezentáciu školy.