• Koncoročný výlet deviatakov
          • Koncoročný výlet deviatakov

          • V dňoch 25. a 26. mája sme sa s deviatakmi vybrali na koncoročný výlet. Autobusom sme sa dostali do krásneho areálu v prírode, do Látkoviec. Ubytovaní sme boli v chatkách s kompletným vybavením. V areáli sme si zahrali futbal, vybíjanú, hojdali sme sa na hojdačkách a veľa sme sa rozprávali. Pozreli sme si i okolité prostredie. Večer sme mali spoločnú opekačku. Pri hudbe, tanci sme si aj zaspomínali a niektorí sa o svojich spolužiakoch dozvedeli ďalšie nové informácie. Nie nadarmo sú výlety vhodným spôsobom na spoznávanie, utužovanie a rozvoj vzájomných vzťahov a priateľstiev.

            Výlet sa žiakom veľmi páčil, správali sa zodpovedne, veľa sme sa nasmiali. Spokojné sme boli aj my, pani učiteľky a deviatakov chválime ako si spoločný koncoročný výlet užili. Veríme, že si odnášajú pekné zážitky a milé spomienky.

            Mgr. Monika Varhaníková, Zuzana Kubrická

             

          • Návšteva divadelného predstavenia

          •  

            Naši žiaci 1.,2. a 3. ročníka navštívili MsKS, kde si pozreli divadelné predstavenie v angličtine Lazy Goat.  Bola to anglicko-slovenská rozprávka s pesničkami o drzej a lenivej koze. Zvieratká ju vyhnali z farmy, lebo sa jej nechcelo pracovať a kradla im jedlo. V lese sa nasťahovala do líškinho domu a nechcela stadiaľ odísť. Nakoniec ju vyhnal ježko. Rozprávka bola plná vtipných scénok a dialógov. Deťom sa páčila a spontánne sa zapájali do deja.

            Mgr. Marta Janečková

          • Beh oslobodenia

          •  

                 Dňa 22. mája 2023 zorganizovala naša škola masovo-športové podujatie konané pri príležitosti 78. výročia oslobodenia mesta Bánoviec nad Bebravou. Podujatia sa zúčastnilo 525 detí zo ZŠ Školská, ZŠ Duklianska, ZŠ Komenského, ZŠ s MŠ pre deti a žiakov s narušenou komunikačnou schopnosťou internátnou Brezolupy, Gymnázia a MŠ Wonderland.                                                                       

            Žiaci absolvovali na počesť oslobodenia mesta vytrvalostný beh  v dĺžke od 500m do 1 500m podľa vekovej kategórie. V prírodnom prostredí areálu ZŠ Školská, prímestskej časti Pažiť a sídliska Sever si účastníci behom pripomenuli túto významnú udalosť v dejinách mesta a súčasne upevnili svoje zdravie. Táto športová akcia, podporovaná MsÚ v Bánovciach nad Bebravou, splnila spoločenský, zdravotný i výchovný cieľ. Súčasťou tejto akcie bola i vedomostná časť, v ktorej si žiaci overili poznatky týkajúce sa oslobodenia mesta. Zo správnych odpovedí riaditeľka ZŠ Školská Mgr. Renata Gieciová vylosovala triedu 2.B zo ZŠ Duklianska. Každá trieda bola odmenená diplomom. Pre zúčastnené deti bol pripravený pitný režim. Za účasť na tomto podujatí boli školy odmenené podľa počtu štartujúcich vecnými cenami- športovým náčiním.

             

            R.Gieciová

          • Čitateľský maratón

          •  

               V máji sme sa zapojili do podujatia ČÍTAJME SI. Projekt vznikol v roku 2008 s cieľom pritiahnuť k čítaniu viac detí a zároveň poukázať na význam literatúry pre detského čitateľa. Nad  podujatím prevzala záštitu  prezidentka Slovenskej republiky  pani  Zuzana Čaputová.
               Zatiaľ, čo v roku 2008 sa do čitateľského maratónu zapojilo 2912 detí, v minulom roku ich počet narástol na 62 062, čo je doteraz najvyšší počet čítajúcich.
               Z našej školy sa zapojilo 185 žiakov. K tomuto počtu prispela každá trieda.

            Žiaci prvého stupňa sa v školskej knižnici striedali v hlasnom čítaní z knihy Ruženy Smatanovej Prázdniny u starej mamy a žiaci druhého stupňa si čítali z knihy Babči B. Kardošovej Traja kamoši a fakticky fantastický výlet. Po čítaní sa podpísali na plagáty, ktoré sme vyvesili pri schodišti vedľa jedálne. Každý žiak dostal záložku do knihy s telefónnym číslom na Linku detskej istoty, ktorá je hlavným celoslovenským organizátorom detského čitateľského maratónu.
               Ďakujem všetkým zúčastneným za aktívne zapojenie sa a verím, že čítanie bude pre nich príjemným relaxom, ktorým zároveň  rozvíjajú svoju osobnosť, reč a slovnú zásobu, naberajú inšpiráciu, informácie a vedomosti.
                                                                                           Jana Mattošová

          • Vyhodnotenie jarného zberu papiera 2023

          • Vyhodnotenie jarného zberu papiera 2023

             

            Od 9. 5. do 17.5. 2023 prebiehal zber papiera. Spolu sa vyzbieralo 5983,5 kg papiera.

            Umiestnenie tried je nasledovné:

                I. stupeň                                                 II. stupeň

                1.  miesto –  1.A                                     1. miesto – 6.A  

                2. miesto – 3.A                                       2. miesto – 5.A

                3. miesto – 4.A                                       3. miesto – 7.A

             

            Triedy získajú finančnú odmenu v sume: 10 €, 7€ a 4€.Triedy na 1. mieste  si môžu čerpať 1 deň riaditeľského voľna . (1.A a 6.A)

            Najlepší zberači nad 100 kg:

            Michal Bereš                                              4.A (334,5 kg)

            Denisa Špániková                                     6.A (294kg)

            Adam Blaho                                               1.A  (280 kg)

            Alex Kašička                                                 3.A  (278,5 kg)

            Richard Barták                                          3.A  (208,5 kg)

            Hana Reisová                                              5.A  (207kg)

            Zoja Stanková                                           2.A  (160 kg)

            Jozef Zigiň                                                   4.B  (152 kg)

            Jakub Zigiň                                                 2.A (152kg)

            Lívia Šuchterová                                       7.A  (115,5kg)

            Andrej Čahoj                                              3.A  (115kg)

            Jakub Chuťka                                             5.A  (106kg)

            Nikola Reisová                                           8.A  (101 kg)

            Jaroslav Viktorín                                       7.A  (101kg)

            Simona Žákechová                                   7.A (100 kg)

            Alex Mokrý                                                 6.A (100 kg)

            Nela Mokrá                                                3.A (100 kg)

            Sofia Mondoková                                     1.A (100 kg)

          • Úspech Ester Ševčíkovej

          • Dňa 19.-20. mája 2023 sa žiačka 4.A triedy  Ester Ševčíková zúčastnila Majstrovstva sveta a Európy v súťaži karate Shito-ryu v Rumunskom meste Oradea. Dosiahla krásny úspech, vybojovala si  2. a 3. miesto. Blahoželáme jej a prajeme veľa úspechov v ďalších súťažiach.

          • ZÁŽITKOVÁ HODINA TECHNIKY

          •  

            Témou minulého týždňa na hodine techniky u piatakov bola studená kuchyňa. Úlohou žiakov bolo priniesť rôzne potraviny – ovocie, zeleninu, pečivo, šunku, syr, z ktorých si v cvičnej kuchynke bez váhania zhotovili zaujímavé výtvory. Aj pani učiteľka žiakom ukázala rôzne techniky vyrezávania ozdôb z ovocia a zeleniny, ktoré môžu využiť pri dekorácií jedál. Piataci pri svojej práci zapojili všetku svoju fantáziu, kreativitu a vyčarovali nádherné, ale hlavne aj chutné diela. Z hodiny odchádzali s plnými bruškami. Podarilo sa nám spojiť príjemné s užitočným. Všetci pracovali usilovne a disciplinovane - začo  dostali veľkú pochvalu...

            Mgr. Igazová, Mgr. Poliačiková

          • TUR - EKOTOPFILM

          •  

            Dňa 15.5.2023 sa žiaci našej školy zúčastnili projektu EKOTOPFILM.

            TUR - EKOTOPFILM je združenie, ktorého úlohou a poslaním je budovať kultúrne hodnoty s cieľom vzdelávať a prehlbovať záujem žiakov a širokej verejnosti v oblasti  ochrany životného prostredia, vrátane problematiky so zameraním na environmentálnu oblasť a trvalo udržateľné zdroje. Žiaci si pozreli krátke videá zamerané na prírodu (biodiverzitu) a jej znečisťovanie. Biodiverzita – dozvedeli sme sa, že na svete žije 5 – 100 miliónov rôznych druhov. Preto je ochrana biodiverzity nevyhnutná a mali by sme obmedziť znečisťovanie životného prostredia a vytvárať chránené územia. Našim konaním môžeme zabezpečiť, že naša planéta bude pre ďalšie generácie obývateľná a plná krásy a bohatstva. Na záver si mohli žiaci otestovať svoje vedomosti v krátkom dotazníku.

             

            Mgr. Miriam Poliačiková

             

        • 20. MÁJ - STVETOVÝ DEŇ VČIEL
          • 20. MÁJ - STVETOVÝ DEŇ VČIEL

          • Medový týždeň

             

            20. máj je Svetový deň včiel, preto v týždni od 15. 5. - 19. 5. sme aktivity v našom ŠK zamerali na túto tému. Čítali sme a rozprávali o živote včielok o ich vývoji. Pozreli sme si video: Pracovité včielky, naučili pieseň: Včielka Mája, čítali z knižky: Šlabikár včielky Máji, Vytvorili kolektívnu prácu, kde deti priraďovali jednotlivé časti tela. Každé dieťa si vyrobilo svoju včielku a čelenku so včielkou. Vypracovali si pracovné listy, pracovali s omaľovánkami, vyvorili projekt: Úľ – životný cyklus včely. Pripravili sme celoklubovú aktivitu: AZ- Kvíz: Včielka a ja. Deti mali možnosť vidieť včelí vosk a propolis. No a to najlepšie nakoniec, ochutnávka sladkej maškrty – medu, na ktorú sa deti najviac tešili. Deti boli šikovné, mali veľa vedomostí o včielkach a dokonca vedeli odpovedať aj na otázku: Prečo je včielka dárkyňa života.

             

             

                        Alena Hlavačková

          • IQ OLYMPIÁDA

          •  

            V tomto školskom roku sa 15 žiakov našej školy zapojilo do súťaže IQ olympiáda. A skutočne úspešne. Tomáš Paštrnák, Martin Petrlík, Andrej Vereš, Alex Mokrý, LíviaŠuchterová, Laura Bartová, Paulína Buláková, Daniela Vlčková, Nella Kurucová patria medzi 75% nalepších riešiteľov v rámci Slovenska. Šiestačka DENISKA ŠPÁNIKOVÁ sa v silnej konkurencii  s 97,56% úspešnosťou stala Regionálnou finalistkou, čím získala vstupenku do semifinále. Všetkým zúčastneným žiakom  ďakujeme za výborné výsledky a reprezentáciu školy a Deniske srdečne blahoželáme k výbornému úspechu. Mgr. Daniela Igazová
             

        • Zber papiera
          • Zber papiera

          • Od 9.mája  do 17. mája 2023 sa uskutoční zber papiera. Papier sa bude zbierať ráno pred vyučovaním v čase od 7,00h do 8,30h a po vyučovaní od 11,30h do 15,00h. Kontajner bude umiestnený na ihrisku pred budovou školy. Vchod ku kontajneru je od Pažite. Papier sa odovzdáva zviazaný, kartóny neberieme. Triedy 1. a 2. stupňa, ktoré sa umiestnia na 1. – 3.mieste dostanú finančnú odmenu v sume 10€, 7€ , 4€. Riaditeľské voľno bude udelené triedam, ktoré získajú 1. miesto. Najlepší zberači budú tiež odmenení.

          • Riaditeľské voľno

          • Hurááááá, super, waaaaw, vyhrali sme, ozývalo sa triedou, chodbou, školou, keď boli vyhlásené výsledky zberu papiera. Preto, že sme veľmi šikovní a hlavne naši rodičia, bez ktorých by sme to nezvládli. Doniesli sme toľko papiera, že sme získali prvé miesto. A za to sme si zaslúžili aj riaditeľské voľno.

            Využili sme ho naplno. Ráno sme sa stretli v triede a chlapci si zahrali chvíľu futbal s malou loptičkou. Ale len chvíľku, lebo sme veľkí športovci a asi by niečo „padlo za obeť.“ Preto náš zápas pani učiteľka včas ukončila. Ale mali sme rôzne spoločenské hry a čas na čakanie ďalšej aktivity sme zmysluplne využili. Ďalšia aktivita bola tiež veľmi príjemná.

            Návšteva soľnej jaskyne. Usadili sme sa, započúvali do príjemného zvuku vodopádu, relaxačnej hudby a dali sme si aj masáž. Zhlboka sme dýchali a snažili sa prečistiť svoje dýchacie cesty. Super sme zrelaxovali pri predstave niečoho krásneho. Ani sa nám nechcelo odísť.

            Ale veľmi príjemne sme sa mali aj po odchode z jaskyne. Išli sme si zamaškrtitť, dali sme si zákusok. Každý podľa svojej chuti. Čokoládový, jahodový, malinový, alebo pohár plný všeličoho dobrého. Bolo nám výborne celé dopoludnie ....

            Žiaci 4. B triedy

          • Exkurzia do NR SR

          • Dňa 27. apríla 2023 sme sa spoločne so žiakmi ôsmeho a deviateho ročníka vybrali na exkurziu do Bratislavy, kde sme ako prvú navštívili budovu Národnej rady Slovenskej republiky. Pán Mgr. Adamišin nás privítal a zaujímavým výkladom nás oboznámil s históriou a funkciou NR SR. Postupne sme sa prešli po budove parlamentu, zavítali sme aj na balkón rokovacej sály, pozreli sme si niektoré výtvarné diela, ktorými sú steny nášho parlamentu ozdobené. Dokonca sme stretli aj pána poslanca Mgr. Jozefa Pročka či pani poslankyňu Romanu Tabák, s ktorými sme prehodili zopár slov. Pokračovali sme  vonkajšou prehliadkou Bratislavského hradu, navštívili sme aj záhradu patriacu k hradnému komplexu. Ďalej sme sa cez Staré mesto popod obnovenú Michalskú bránu pobrali okolo Sochy Čumila, popri budove Slovenského národného múzea až na nábrežie Dunaja, kde sme rovno nasadli do autobusu. Ten nás pri spiatočnej ceste vysadil v nákupnom centre Avion, kde sme sa občerstvili a v poobedných hodinách sme sa šťastne vrátili domov. A ako sa našim žiakom exkurzia páčila?

            L.R. Môj názor na exkurziu je veľmi dobrý. Najskôr sme išli do Národnej rady, kde bolo všetko nádherné. Išli sme po červenom koberci za sprievodcom, ktorý nám rozprával o minulosti. Potom sme išli na Bratislavský hrad. Výhľad odtiaľ bol nádherný a záhrada očarujúca. Cez krásne Staré mesto sme prešli až pri Dunaj a tam sme nastúpili do autobusu, ktorý nás zaviezol do Avionu. Kúpili sme si jedlo, pitie, oblečenie. Exkurzia sa mi naozaj veľmi páčila a dúfam, že taký nádherný výlet ešte zažijem.

            N.B. V Národnej rade sa mi najviac páčili obrazy maľované na dreve. Aj keď som bola v Bratislave niekoľkokrát, vždy ma očarí svojou krásou.

            V.K. Exkurzia v parlamente ma veľmi bavila. Bola som tam prvýkrát a ešte nikdy som niečo také nevidela. Naučila som sa dosť vecí o poslancoch. Najlepší moment bol, keď prišiel pán Pročko a stále nás rozosmieval a pomýlil si pani učiteľku so žiačkou.

            N.B. Bratislava je kúzelné mesto, vysoké budovy, rozvitá architektúra, doplnené trávnatými plochami s kvetmi a stromami. Všade boli turisti. Napriek tomu som mala pocit, že je tam miesto pre každého, nech chce byť čímkoľvek.

             

          • HODINA DEJEPISU TROCHU INAK

          • Dnes sa naši piataci zahrali na staroveký národ Sumerov, o ktorom sa učili na dejepise, vyrobili si "hlinené " tabuľky a klinovým písmom do nich vyrývali svoje mená. Niektorým to išlo ľahšie, iní s týmto druhom písma trošku bojovali. Napriek tomu vznikli krásne farebné tabuľky, ktoré budú zdobiť priestory našej dejepisno-geografickej učebne. 

            Po skončení práce dostali dobrovoľné zadanie vyrobiť sošku Venuše, ktorú sme si taktiež na hodinách spomínali. Úloha ich zaujala natoľko, že vznikli krásne sošky. Veď pozrite sami.

            Mgr. Jokalová

          • Krajské kolo Biblickej olympiády

          •  

            V stredu 26. 4. 2023 sa uskutočnilo krajské/diecézne kolo Biblickej olympiády v sídle nášho diecézneho biskupa v Nitre. Našu školu reprezentovalo trojčlenné družstvo: Ema Piešťanská a Izabela Geletová 8.A a Dávid Šuchter  9.A. Zúčastnilo sa 16 súťažných družstiev. Jednou z úloh, ktorú museli žiaci splniť, bola aj krátka scénka z niektorej z kníh Svätého písma pre tohtoročnú olympiádu. Žiaci si vybrali tému knihy Judita a svojej úlohy sa zhostili so cťou. Naši žiaci boli úspešnými riešiteľmi, čo je veľmi pekný výkon. Gratulujem a ďakujem za úspešnú reprezentáciu našej školy.