• Európsky deň jazykov
          • Európsky deň jazykov

          •  

            V utorok 26. septembra sme si pripomínali Európsky deň jazykov. Žiaci 7., 8. a 9. ročníka sa pri tejto príležitosti pričinili o výzdobu chodby školy pri svojich triedach užitočnými výrazmi v angličtine, nemčine, francúzštine, ruštine, taliančine, maďarčine a španielčine. Počas prestávok si ich tak môžu žiaci čoskoro osvojiť a v budúcnosti príležitostne využiť.

             

            Európsky deň jazykov sa oslavuje 26. septembra z iniciatívy Rady Európy v Štrasburgu. Je dôležité upozorniť, aké je potrebné učiť sa cudzí jazyk, spoznávať iné kultúry, ich rozmanitosť a zdokonaľovať proces myslenia.

            Aj na našej škole sme si pripomenuli tento deň na hodinách cudzích jazykov počas celého týždňa prostredníctvom rôznych aktivít s pani učiteľkami.

            Tretiaci si nafúkli balón a napísali slovíčko "áno" v rôznych jazykoch. Piataci zakresľovali pozdravy okolitých štátov do mapiek, vyhľadávali a písali čísla jeden, dva, tri v cudzích jazykoch. Šiestaci a siedmaci skladali názvy rozprávok, učili sa jazykolam. Ôsmaci a deviataci riešili kvíz o jazykoch, identifikovali jazyky podľa počutia, krajiny podľa obrázkov a kreslili, čo radi robia vo svojom voľnom čase.

            Žiaci si zaujímavé aktivity veľmi užili a spoznali iné cudzie jazyky a nové európske miesta.

            Ďakujem všetkým zúčastneným za aktívnu spoluprácu.
            Mgr.Jana Mattošová, Mgr. Monika Varhaníková, Mgr. Marta Janečková, Mgr. Marta Šišmišová

          • Gaštanková olympiáda v ŠKD

          • Dňa 27.9.2023 sme sa stretli na prvej celoklubovej aktivite v tomto školskom roku. Deti mali možnosť súťažiť hneď v niekoľkých disciplínach. Ako prvý si vyskúšali gaštankový maratón, pri ktorom rozhodovala rýchlosť. Ďalšia súťaž dvojíc preverila ich obratnosť, deti museli zdolať prekážkovú dráhu s gaštanom na lyžici. Presnú strelu si vyskúšali pri triafaní do vedierka. Ako dokážu spolupracovať v skupine zistili pri tvorení hada z gaštanov na čas. A kreatívne duše isto potešila posledná disciplína, pri ktorej deti z prírodného materiálu tvorili ľubovoľný obraz. Všetci sme prežili krásne súťažné popoludnie s ešte letnými teplotami. V októbri nás čaká jesenná výstava a súťaž o najkrajšiu tekvičku. Bc.Richtárechova Jana

          • Rodičovský príspevok na školský rok 2023/2024

          •  

            Dňa 25.09.2023 bol na Rade rodičov schválený rodičovský príspevok v sume 15€. Prosíme zákonných zástupcov, aby uhradili rodičovský príspevok do 26. októbra 2023. Peniaze odovzdajú triednym učiteľom.

          • Prváci v našej školskej knižnici

          •  

            V stredu 27. septembra strávili naši prváci jednu z hodín slovenského jazyka obklopení knihami v našej žiackej školskej knižnici. Pohodlne usadení v tulivakoch čítali zatiaľ len písmenká a slabiky zo svojich šlabikárov, no mohli sa už teraz tešiť na knihy, ktoré si koncom školského roka budú vedieť už prečítať sami. Na ich ceste poznávania písmen a zvládania techniky čítania im prajeme veľa chuti a usilovnosti.
                                                          Jana Mattošová

          • Rodičovské združenie

          • Dňa 25. septembra sa uskutočnia triedne rodičovské združenia o 15,00h v jednotlivých triedach. Tešíme sa na Vašu účasť.

          • Zbierka BIELA PASTELKA

          • „Dobročinnosť je výnimočný stav, keď sa z ľahostajného prúdu človečiny oddelí skutočná ľudskosť, aby pomohla slabšiemu, trpiacemu.....“ Milan Rúfus

            Ukážme zajtra aj my svoju ľudskosť, vystúpme z prúdu a zapojme sa do zbierky BIELA PASTELKA pre nevidiacich a slabozrakých. Stačí priniesť 1 euro. Málo, veľa?!?! Koľkokrát sme už niečo v takej sume kúpili a úplne zbytočne.....Tak zajtra cez veľkú prestávku sa stretneme pred jedálňou. Aký veľký dar máme, ani si to neuvedomujeme-zdravé oči.

            Mgr. Eva Jamrichová

        • Športové dopoludnie s predškolákmi.
          • Športové dopoludnie s predškolákmi.

          • Dnes dopoludnia bolo na školskom ihrisku veselo. Prišli nás navštíviť predškoláci, budúci prváci. Súťažili v rôznych discplínach a o smiech a zábavu nebola núdza. Jazda na kolobežkách. Kotúľanie, nosenie, hádzanie lôpt, loptičiek. Prechod cez močiar po papieroch. Beh cez prekážky Veľmi zaujímavé bolo aj prenášanie „štuplíkov“ z fliaš pomocou kolíkov na prádlo. A to jednou rukou všetko! Cvičenie v „slniečku“ zhotoveného zo švihadiel. Ale šikovné a pohotové deti všetko zvládli. Za odmenu získali medailu a malú sladkosť. Tešíme sa spoločne na budúce stretnutie Mgr. Eva Jamrichová

          • Prieskum záujmu o diétne stravovanie

          • Vážení rodičia!

             

                 Podľa  § 140 odst. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní ( školský zákon )  a o zmene a doplnení niektorých zákonov a Vyhlášky MŠ VV a Š č. 330 / 2009 Z .z. § 3 ods.5 písm. d) o zariadení školského stravovania, je možné zabezpečiť diétne stravovanie detí a žiakov.

                 V školskej jedálni sa môžu pripravovať diétne jedlá pre deti a žiakov, u ktorých  podľa posúdenia odborného ošetrujúceho lekára zdravotný stav vyžaduje osobitné stravovanie.

                 Na všetkých školách v meste bude preto prebiehať prieskum záujmu o diétne stravovanie v školských jedálňach. Vaše dieťa Vám domov prinesie letáčik – návratku. Prosíme Vás o jeho vyplnenie a obratom  vrátenie späť do rúk triedneho učiteľa / triednej učiteľky.

                 Na základe výsledkov prieskumu a zistenia počtu detí a po zabezpečení odborných, kapacitných a prevádzkových podmienok pre diétne stravovanie, rozhodne Mesto Bánovce nad Bebravou o najvhodnejšej forme stravovania a ďalších podmienkach, o ktorých Vás bude následne informovať.

             

             

          • Účelové cvičenie k Ochrane života a zdravia

          •  

            Dňa 7.9.2023 sa bude konať účelové cvičenie k prierezovej téme Ochrana života a zdravia.

            Žiaci 1.stupňa absolvujú Cvičenia v prírode v rozsahu počtu vyučovacích hodín tak, ako majú  v ten deň  v rozvrhu.

            Žiaci 2.stupňa budú absolvovať 1.a 2. hodinu teoretickú prípravu. Po ukončení teoretickej prípravy sa žiaci s vyučujúcimi presunú  k jednotlivým stanovištiam a po ich absolvovaní budú plniť úlohy vyplývajúce z tém k Ochrane života a zdravia v prírode v okolí školy.

             

            Predpokladaný návrat tried z účelového cvičenia žiakov 2.stupňa je 12.20 (teda po 5.vyučovacej hodine).

            Žiaci boli upozornení  na dodržiavanie hygienických opatrení, bezpečné správanie v prírode, správnu obuv a oblečenie.

            Žiaci, ktorí sú alergickí alebo necvičiaci zostávajú doma a vopred informujú triednu učiteľku o neúčastí na cvičení .

            V prípade nepriaznivého počasia sa bude 1. – 6. hodinu vyučovať podľa rozvrhu!

             

          • Začiatok školského roka 2023/2024

          • Opäť sme v škole

                        Slávnostné otvorenie nového školského roka 2023/2024 sa uskutočnilo o 8,00h na nástupišti školy.  Zvlášť sme privítali našich prváčikov. Popriali sme im veľa úspechov a radosti z každého dňa, ktorý strávia v našej škole. Uplynuli dva mesiace letných prázdnin. Žiaci a zamestnanci školy mali možnosť načerpať nové sily a s nimi vykročiť do úloh, ktoré nový školský rok prinesie. Zaželajme si v závere veľa úspechov, aby školský rok bol plný zaujímavých projektov, súťaží, hier, aby sme  zažívali školu hrou, tešili sa zo spoločenských a športových podujatí, aby bol školský rok pestrý, veselý, plný nových objavov.

            Mgr. R. Gieciová