• Zisťovanie záujmu o antigénové testy na domáce použitie na školský rok 2022/2023

          •  

            MŠVVaŠ SR sa pripravuje na nasledujúci školský rok 2022/2023 a zároveň na bezpečný návrat žiakov do škôl v súvislosti s ochorením COVID-19.

            Z tohto dôvodu zisťujeme záujem u rodičov našich žiakov o antigénové samotesty na domáce použitie. Zisťovanie prebieha cez aplikáciu edupage,  SMS alebo priloženého tlačiva v dátume od 30.5.2022 od 13,00h do 2.6.2022 do 12,00h. Rodičia, ktorí požiadajú o antigénové testy, budú povinní v prípade zvýšeného výskytu COVID-19 testy používať a nahlasovať škole každé vykonanie antigénového samotestu. Škola zabezpečí, aby testy dostali rodičia ešte pred letnými prázdninami.

             

          • Ako sa z piatakov stali záhradkári

          •  

            Na hodine biológie sme v rámci tematického celku preberali obilniny, okopaniny a olejniny. A aby sme o tom iba nehovorili, ale aj videli, ako tieto rastliny pestujú poľnohospodári aj záhradkári, dostali žiaci za úlohu  bežne dostupné  semená dať  naklíčiť. Približne po dvoch týždňoch žiaci prezentovali svoje pestovateľské úspechy na hodine biológie, pričom predstavili danú plodinu a ako ju využívajú u nich doma.

            A tak sme mohli vidieť naklíčené žito, pšenicu, kukuricu, hrach, fazuľu, šošovicu a aj cícer- potraviny, ktoré bežne konzumujeme a ktorých dopestovanie a spracovanie si vyžaduje mnoho práce.

                                                                                                                                            D. Čačková

          • Vyhodnotenie jarného zberu papiera 2022

          •  

            Od 23. 5. do 27.5. 2022 prebiehal zber papiera. Spolu sa vyzbieralo 7 109,2 kg papiera.

            Umiestnenie tried je nasledovné:

            I. stupeň                                   II. stupeň

            1. miesto – 3.A                          1. miesto – 6.A

            2.miesto – 3.B                           2. miesto – 5.A

            3.miesto – 4.A                            3. miesto – 8.A

             

            Triedy získajú finančnú odmenu v sume: 10 €, 7€ a 4€.Triedy na 1. mieste si môžu čerpať 1 deň riaditeľského voľna . (3.A a 6.A)

            Najlepší zberači nad 130 kg:

            Michal Bereš                                              3.A (598 kg)

            Nina Janáková                                           3.B (500kg)

            Hana Reisová                                             4.A (300 kg)

            Karin Bezáková                                          8.A (189 kg)

            Denisa Špániková                                     5.A (185 kg)

            Tereza Kováčová                                       4.A (167,5kg)

            Simona Žákechová                                   6.A (151,5 kg)

            Dávid Jamrich                                            7.A (142 kg)

            Alex Mokrý                                                5.A (140kg)

            Nela Mokrá                                                2.A (140kg)

            Andrej Čahoj                                              2.A (135kg)

             

          • Výlet ôsmakov

          • Ôsmaci si užili nie jeden, ale hneď dva výlety. Prvý deň sme sa vybrali do Trenčína. Čakala nás trochu dobrodružná cesta cez lesopark Brezina na hrad. Po ceste späť sme nazreli do Kostnice, popri Katovom dome a cez námestie sme sa prešli do obchodného centra Max. Keďže sme už mali niekoľko tisíc krokov za sebou, radi sme si sadli a dali vytúžený obed. Potom sme trochu nakupovali a išli sme do kina. Cesta späť nám ušla v príjemnej atmosfére a tešili sme sa na ďalší deň. V piatok sme zavčasu ráno vyrazili do Uhrovského Podhradia. Čakala nás dlhšia turistika. Prehliadli sme si hrad zo všetkých strán a potom sme opekali. Cesta späť už bola mierne vyčerpávajúca, ale všetko sme to zvládli a spokojne sme šli domov.

            Mária Ďurmeková, Janka Richtárechová

        • Školský výlet deviatakov
          • Školský výlet deviatakov

          •  

            V dňoch 24. – 25. mája sme sa s deviatakmi vybrali na rozlúčkový  výlet. Ráno sme nasadli na autobus a naša cesta smerovala do Látkoviec. Ubytovali sme sa v chatkách, vo veľmi peknom prírodnom prostredí. Celý deň mali žiaci, čo robiť – zahrali si  futbal nielen medzi sebou, ale aj so žiakmi zo ZŠ Duklianska, volejbal, hojdali sa na hojdačkách, prechádzali sa, rozprávali, spomínali, chystali drevo na večernú opekačku – skrátka užívali  si posledné spoločné chvíle celý čas. Neboli sme tam 9.A alebo 9.B, boli sme tam my – deviataci. Výlet sa niesol v pokojnej a priateľskej atmosfére, žiaci sa správali disciplinovane a zodpovedne.

            Určite si odnášame veľa krásnych zážitkov a všetci budeme mať na čo spomínať... 

            Mgr. Poliačiková, Mgr. Bačková

        • LES V ZŠ ŠKOLSKÁ
          • LES V ZŠ ŠKOLSKÁ

          • Keď sa spojí chuť do práce, nápaditosť, tvorivosť a kreativita  žiakov, pani učiteliek, vychovávateliek a asistentiek - podarí sa v škole vytvoriť pekné dielo, v našom prípade krásny les... Na lese sme spoločne začali pracovať na Deň Zeme a pomaly jednotlivé prvky (stromy, zvieratká, kvety, hmyzie domčeky) v škole vyrábame a postupne dopĺňame...

            Ďakujeme všetkým, ktorí nám náš lesík ešte stále pomáhajú dopĺňať...

            Mgr. Poliačiková, Mgr. Igazová

          • Prejav sa pohybom.

          • Dnešný deň sa na Základnej škole Školská niesol v športovo-tanečnom duchu s názvom „Prejav sa pohybom“. Navštívili nás členovia tanečnej skupiny Old School Brothers, Bruise a Niky, ktorí našim žiakov ukázali tanečné štýly dnešnej doby, napr. Moon Walk, Slow Motion, Electric Boogie a iné. Bruise bol tanečníkom a zároveň skvelým učiteľom pre našich odvážnych žiakov, ktorí sa nebáli a spolu s ním sa naučili niekoľko základných krokov a spoločne za pár minút zvládli celú krátku choreografiu. Zároveň si tí najodvážnejší vyskúšali „battle“ a súťažili medzi sebou vo voľnom tanečnom štýle. Žiaci prvého stupňa boli neskutoční, roztancovali a skvelou náladou rozveselili všetkých prítomných. Za svoju odvahu boli okrem darčekov odmenení najmä obrovským potleskom a uznaním zo strany ostatných spolužiakov, ako aj pani učiteliek. Všetci sme si to náramne užili.

            Postrehy našich žiakov k dnešnému vystúpeniu:

            E.Č.: Bolo to celkom fajn, choreografie sa mi páčili, Andrej išiel „bomby“.

            A. L. Koncert ma prekvapil a bol dobrý, zapamätal som si tanečné štýly a páčilo sa mi ich oblečenie.

            A.K. Pekná hudba, milé spracovanie, malý chlapec tancoval veľmi dobre.

            I.G. Veľmi sa mi predstavenie páčilo, mohli sa tam pripojiť všetky deti z našej školy, spoločne sa naučili pekný tanec. Dozvedela som sa názvy nových tancov.

            E.P. Predstavenie bolo pekné a zaujímavé. Videla som a počula pre mňa nové tanečné štýly. Najlepší bol tanečný súboj.

            S.S. Vystúpenie sa mi páčilo, deti si dali menšiu súťaž, víťazom bol Andrej, bolo to super.

            S.Ž. Veľmi sa mi páčili kostýmy, bolo to zaujímavé a pekné.

            V.H. Predstavenie bolo mega dobré. Najviac sa mi páčilo tanečné vystúpenie electric  boogie .Najprv som si myslela, že to bude nudné, ale potom to bolo veľmi dobré, chcela som, aby to bolo aspoň do konca vyučovania. Ale úplne najlepšie bolo, keď som dostala autogram na ruku aj na fotku.

            Mgr. Monika Jokalová

          • Zber papiera

          •  

            Od 23.mája do 27.mája 2022 sa uskutoční zber papiera. Papier sa bude zbierať ráno pred vyučovaním v čase od 7,00h do 8,30h a po vyučovaní od 11,30h do 15,00h. Kontajner bude umiestnený na ihrisku pred budovou školy. Vchod ku kontajneru je od Pažite. Papier sa odovzdáva zviazaný, kartóny neberieme. Triedy 1. A 2. stupňa, ktoré sa umiestnia na 1. – 3.mieste dostanú finančnú odmenu v sume 10€, 7€ , 4€. Riaditeľské voľno bude udelené triedam, ktoré získajú 1. miesto. Najlepší zberači budú tiež odmenení.

          • Sláva nášmu výletu!

          •     Nezmokli sme a sme tu – mohli sme si s tretiakmi povedať v piatok 20. mája. Pár kvapiek síce spadlo, ale inak to bol krásny slnečný deň, ako stvorený na výlet. Naše lavice v škole ostali prázdne, nakoľko sme vycestovali do Bojníc za zvieratkami, ktoré sme si v ZOO adoptovali. Ako poďakovanie za adopciu pre nás pripravili interaktívnu hru, v ktorej si zasúťažili štyri tímy a naučili sa tiež veľa o živote včiel. Niektorí sa mohli na chvíľu i stať včelími kráľovnami a prevziať zodpovednosť za svoj tím. Potom sme sa už vybrali za zvieratkami – malými, veľkými, farebnými, exotickými... Nechýbala zmrzlina a nákup hračiek a suvenírov, ktoré nám budú tento pekný deň pripomínať.

                                                                                                    Jana Mattošová

          • Týždeň slušného správania

          • Naši siedmaci sa v piatok 20.5.2022 zúčastnili besedy v Mestskej knižnici Ľudovíta Štúra na tému Týždeň slušného správania. Na začiatku sa prostredníctvom animovanej ukážky oboznámili so správaním sa v rozličných kútoch sveta. Potom spolu so psychologičkami z CPPPaP vypracovali v skupinkách projekty vo forme plagátu na rozličné témy, povedali si zásady slušného správania napr. v škole, na ulici, v dopravnom prostriedku. Spoločne poukázali na vhodné a nevhodné správanie žiakov, ale aj iných ľudí, s akým sa denne dostávajú do styku. Svoje plagáty si spoločne odprezentovali. Nakoniec si naši žiaci zahrali scénku, v ktorej ukázali správanie v reštaurácii a povedali si, čo je vhodné a čo nie. Žiaci boli aktívni, snaživí a ukázalo sa, že zásady slušného správania naozaj ovládajú.

             

            Mgr. Monika Jokalová 

          • ZŠ Školská na anglickom predstavení

          • Naša škola sa vo štvrtok 19. 5. zúčastnila divadelného predstavenia v angličtine. Mladší žiaci si pozreli predstavenie Lazy Goat.  Anglicko-slovenská rozprávka s pesničkami o drzej a lenivej koze, ktorú zvieratká vyženú z dvora, lebo sa jej nechce pracovať. V lese si koza privlastní líškin domček. Líška sa ju pokúsi s pomocou vlka i medveďa vyhnať, no podarí sa to až ježkovi. Príbeh má mravné ponaučenie, je plný humorných scénok a zábavných dialógov. 

            Pre starších žiakov bolo určené predstavenie Last Wish. V prevažne anglicky hovoriacom predstavení ide o posledné želanie pána Kinga, ktorý má pre svoje tri deti zaujímavú úlohu - nájsť vo svete jeho sandále. Vždy nastajlovaná dcéra neustále cestuje na fotenie, premotivovaný fitnessák len cvičí a súťaží, preto nemajú na splnenie otcovho želania čas. Tejto úlohy sa preto ujme najmladší syn, spisovateľ. S ním sa dostaneme do českej krčmičky, ale i na pretekársky okruh. Príbeh hovorí o tom, aká môže byť sláva nudná, že bohatstvo nie je všetko, no najmä, že rodinné vzťahy a zázemie sú  najdôležitejšie. 

            Mgr. Monika Varhaníková

          • Indiánsky deň v ŠKD

          • HRY INDIÁNOV

            18. 5. sa deti nášho ŠKD preniesli tak trochu do minulosti a zahrali sa na indiánov. Všetci sme sa stretli v areáli školy, porozprávali sme si o tom kto sú INDIÁNI, ako a kde žili a ešte žijú. Ako sa zabávali a tvorili jednotlivé kmene. Každý kmeň mal svoje meno.Tak aj naše deti vystupovali ako indiánske kmene: DIVOKÉ BIZONY, BIELA TVÁR a ČERVENÍ MOHYKÁNI. Deti si vopred vo svojich oddeleniach vyrobili indiánske čelenky. Plnili úlohy na jednotlivých stanovištiach: Hľadali kartičky – Indiánske sedmoro, tu sa dozvedeli, akí majú byť a ako sa majú správať. Hádzali šišky do vyznačeného priestoru, strieľali z luku, lúštili indiánske písmo – aké vlastnosti by si mali pestovať, hádzali šípky do terča. Pri splnení každej úlohy získali pierko do svojej čelenky. Po absolvovaní všetkých úloh sme sa stretli pri TOTÉME našich hier, kde sa poklonili a pozdravili pokrikom. Tu sme si zároveň celú aktivitu vyhodnotili. Deti boli odmenené diplomom a sladkosťou. Aktivita sa deťom páčila.

            Alena Hlavačková

          • Pomoc pre Ukrajinu – zbierka obväzového materiálu

          • Ďakujeme zákonným zástupcom žiakov, ktorí darovali pre Ukrajinu obväzový materiál a autolekárničky po dátume expirácie. Vedenie školy ho odovzdalo osobe, ktorá nás kontaktovala prostredníctvom ukrajinského lekára rodiny, ktorá našla dočasné ubytovanie v Bánovciach nad Bebravou.

        • Okresné kolo - Atletický 4 boj mladších žiakov
          • Okresné kolo - Atletický 4 boj mladších žiakov

          • Dňa 17.5.2022 sa žiaci našej školy zúčastnili Okresného kola Atletického 4 boja. Šimon Ferjanc sa v behu na 1 000 m umiestnil na krásnom treťom mieste a zároveň skončil na druhom mieste v skoku do diaľky. Celkovo sa umiestnil na treťom mieste a postupuje do krajského kola. Kristián Beniak sa v disciplíne hod raketou Nerf umiestnil na druhom mieste. Žiakov pripravovali pani učiteľka Magdolenová a pán učiteľ Makový. Srdečne im  blahoželáme a Šimonovi prajeme veľa úspechov v krajskom kole. 

          • Riaditeľské voľno

          • Riaditeľka školy  podľa §150 ods. 5 zákona 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) udeľuje žiakom 6. – 9. ročníka riaditeľské voľno dňa 18.5.2022 (streda) z dôvodu organizačného zabezpečenia celoplošného Testovania 5. Žiaci 6.-9. ročníka budú na tento deň odhlásení zo stravy.

            Žiaci 1. – 4. ročníka sa riadne vyučujú v škole podľa rozvrhu. Stravovanie v školskej jedálni a školský klub detí sú zabezpečené.

            Mgr. R. Gieciová

          • Ako sme sa na chvíľu stali režisérmi, hercami a aj maskérmi

          • Na hodine literatúry sme preberali bábkovú hru, filmovú a televíznu rozprávku a rozhodli sme sa, že sa pokúsime o dramatizáciu krátkej ukážky rozprávky O medveďovi, čo vedel premýšľať. Žiaci sa rozdelili do skupín po troch, rozdelili si úlohy a na hodine výtvarnej výchovy si zhotovili masky postáv z danej rozprávky: medveďa, losa a kozorožca. A potom už nezostávalo nič iné, len ukázať svoje herecké nadanie.

            Mgr. D. Čačková

          • Štúrov a Dubčekov rétorický Uhrovec- školské kolo

          •  

            Po dvoch rokoch sa opäť uskutočnilo školské kolo v rétorike Štúrov a Dubčekov rétorický Uhrovec. Aj teraz sa žiaci predstavili v dvoch kategóriách. V I. kategórii bolo úlohou súťažiacich prerozprávať a dotvoriť  začiatok krátkeho príbehu a v druhej kategórii žiaci tvorili rozprávanie, úvahu na vybranú tému. Všetci žiaci boli na konci súťaže odmenení.

            V okresnom kole bude našu školu reprezentovať Viktória Rusová z V. A. Prajeme jej veľa úspechov.

            Mgr. D. Čačková, Mgr. M. Jokalová

          • Plavba s kapitánom Hukom

          •  

            Na hodinách literatúry sme sa v 3.A plavili s kapitánom Hukom a jeho posádkou – čítali sme zápisy v jeho palubnom denníku . Boli popretkávané zaujímavými úlohami. Pri ich riešení sme mali možnosť zbierať mešce s eurami. Najviac ich nazbierali:
            1. Matúško Grach
            2. Emka Krchlíková
            3. Miško Bereš
            Získali eurá aj čokoládové. Za úspešné riešenie úloh bol každý žiak ocenený

            Jana Mattošová

          • 5.deň v ŠvP

          •  

            A je tu posledný deň! Po odchode z penzióna Slniečko sme si spiatočnú cestu spestrili návštevou mini ZOO v Bojnej. Po prehliadke hospodárskych, exotických zvierat a vtákov medzi rozprávkovými postavičkami sme si ešte vyskúšali jazdu na lanovke a pohojdali sa. S nakúpenými suvenírmi sme sa zdraví, šťastní a plní zážitkov vrátili do náručia rodičov.

            Magdolenová R., Šišmišová M.

          • Deň matiek

          • Povedz že, mama, o mne čosi, nie to, že deti bocian nosí,

            lež ako som bol maličký a spievala si mi pesničky

            nad mojou bielou perinkou. Si mojou nežnou maminkou

            a ja sa k tebe túlim stále a vždy som tvoje dieťa malé.

             

            Povedz že, mama, o mne niečo, veď poznáš moje večné prečo

            a všetky ďalšie otázky. Máš v srdci moje obrázky,

            čo nakreslil som nešikovne. Vravíš mi: „Ty si celý po mne,

            synček môj, moja dušička.“ Viem, pohladíš ma po líčkach

            a pobozkáš ma na vlasy, mamička moja, poklad si.

             

            Mamička moja, povedz mi do uška, vmestil som sa ti do bruška?

            A plakal som veľa a či málo? A čo potom sa všetko stalo?

            To vieš iba ty, mamička, si moja jasná hviezdička.

             

            Je máj – lásky čas. S týmto mesiacom sa spája krásny sviatok – druhú májovú nedeľu si pripomíname Deň matiek. Mama. Pri tomto slove si každý z nás predstaví svoju mamku. Milú, starostlivú, ktorá presedela nie jednu noc pri našej postieľke a ofúkla „boľačku“.

            Si človekom, ktorému vďačíme za život. Vďačíme však nielen za to, že sme tu, ale aj za to, akí sme. Ty si nás priviedla na tento svet, ale si to aj ty, ktorá si sledovala naše prvé krôčky a vedela dať slovám najkrajšiu podobu. Vychovala si nás a mnohému nás naučila. Vždy si vedela o všetkom, čo sme zažívali, prežívala si s nami našu radosť aj naše malé i väčšie starosti. Ty vieš nám z očí vyčítať všetky naše priania a si ochotná spraviť pre nás všetko.

            Keď sme boli maličkí, vzorne si sa o nás starala, dala si nám lásku, ktorú dieťa potrebuje. Ako sme rástli bola si stále pri nás. Musíme uznať, že nie vždy sme boli dobré deti a zapríčinili sme ti nejednu starosť. Ty si však vždy vedela odpustiť naše nezbednosti. Bola si pri nás, aj keď nie vždy sme si to až tak zaslúžili. No láska matky je nezištná a ty nás ľúbiš aj s našimi chybami.
            Možno je teraz čas poprosiť ťa o odpustenie za všetky vrásky, ktoré sme ti spôsobili a zároveň poďakovať za všetko, čo si pre nás spravila. poďakovať za všetku tú vrelú lásku, za nehu a starostlivosť, ktorou každá matka zahrňuje svoje deti, za opateru a nekonečnú trpezlivosť a obetavosť. Sme tvoje deti, ľúbime ťa, vážime si ťa a aj keď to nie vždy tak vyzerá, každý jeden z nás ti je neskutočne vďačný.

            Milí spolužiaci, vyjadrite svoju lásku vašim mamám, poďakujte im za všetko, čo pre vás robia. Buďte tu nielen v tento deň pre ne tak, ako sú tu ony pre vás stále. Veď stačia iba dve slová : ĎAKUJEM, MAMI…

             

            Mgr. Monika Jokalová