• Cvičenia v prírode trochu inak

          •  

            V piatok 3.6.2022 mali žiaci prvého stupňa cvičenia v prírode trochu inak. Spolu s deviatakmi sme pre žiakov v okolí školy a v altánku pripravili športovo – environmentálne aktivity. Pripravených bolo 10 zaujímavých disciplín. Pri prvej disciplíne žiaci zapojili svoju fantáziu a zhotovovali z prírodných materiálov rôzne zaujímavé OBRÁZKY (zvieratká, slniečko, domy, svoje mená...). Pri druhej disciplíne zapojili športového ducha, nakoľko ich čakala PREKÁŽKOVÁ DRÁHA, pokračovali treťou disciplínou, kde využili svoje ZMYSLY a hádali, čo je ukryté v škatuli. Štvrtá disciplína sa volala HOD NA TERČ. Terčom bola pyramída postavená z plechoviek, tú sa žiaci snažili zhadzovať loptičkami. Táto disciplína zožala medzi deťmi veľký úspech. Potom pokračovali skladaním PUZZLE obrázkov. Piata disciplína dostala názov ČLOVEČE, NEHNEVAJ SA. Žiaci hádzali drevenou kockou a podľa čísla na kocke odpovedali na rôzne otázky o prírode. Po správnom zodpovedaní mohli pokračovať ďalej na disciplínu TRIEDENIE ODPADKOV. Rozdelili sa dvoch skupín a štafetovým behom triedili odpadky do správnych, farbou odlíšených smetiakov. Po vytriedení odpadkov si oddýchli pri PIŠKVORKÁCH, zhotovených zo zalaminovaných obrázkov a kruhov hula-hop. Predposledná disciplína bola SKÁKANIE VO VRECI. Potom ich čakalo posledné stanovište, kde sa zahrali na DETEKTÍVOV - správne priraďovali stopy ku zvieratkám a hádali názvy listnatých a ihličnatých stromov.

            Dnes boli všetci žiaci prvého stupňa víťazi!!! Bravúrne a bez problémov zvládli všetky disciplíny. Na konci  ich čakala omaľovánka a sladká odmena...

            Ďakujem všetkým žiakom 9.A, 9.B a Lívii Striežencovej zo 7.A, ktorí sa úžasne vžili do role učiteľov a svojim láskavým prístupom spríjemnili žiakom dnešné slnečné dopoludnie.

            Mgr. Poliačiková, Mgr. Bačková

          • MDD V ZŠ ŠKOLSKÁ

          •  

            Deň detí sa na našej škole niesol nielen v duchu rôznych spoločenských hier, športových aktivít, či kulinárskych dobrôt, ale aj v duchu ochrany životného prostredia.

            Ráno sme opäť privítali nadšencov z projektu NEPZ (najbohatšie ekosystémy planéty Zem) – Mišku a Tomáša. V tento deň nás čakala téma - AFRICKÁ SAVANA. Zoznámili sme sa s nádhernou krajinou, zvieratami ako napríklad slony, levy, nosorožce, zebry, antilopy, žirafy a iné, ale aj problémy spojené s pytliactvom a lovcami trofejí. Časť výťažku z každej prednášky je určený na vykupovanie dažďových pralesov, na záchranu ohrozených druhov zvierat a na nákup  fotopascí, ktoré slúžia na pomoc pri pátraní po pytliakoch.

            Ďakujeme za ďalšie pútavé rozprávanie...

            Mgr. Miriam Poliačiková

             

          • Literárny talent

          • "Dnešným deťom sa nechce čítať knihy, len sa hrajú na tabletoch, na mobiloch...", takéto názory často počuť z úst dospelákov. Samozrejme, existujú aj výnimky. A takou je aj naša Vanesska Matýssek, ktorá nielen veľmi rada číta knihy, ale tvorí aj vlastné príbehy. Tohtoročným opätovným získaním titulu "Mladý Jesenský" a 2. miesta v literárnej súťaži "Píšem, píšeš, píšeme" potvrdila, že minuloročné úspechy neboli náhoda. A to nie je všetko! V tomto školskom roku získala aj 2. miesto v okresnom kole Hviezdoslavov Kubín v prednese prózy. Citlivé vnímanie problémov okolitého sveta, ktoré dokáže zakomponovať do zaujímavých fantastických príbehov - v tom spočíva výnimočnosť a originálnosť Vanesskinej tvorby. Vanesske ku všetkým oceneniam blahoželáme, prajeme veľa tvorivých nápadov  a tešíme sa na jej ďalšiu literárnu tvorbu. 

          • MDD 3.A

          •    Ranný dážď v Medzinárodný deň detí naše plány na tento deň pozmenil, no napriek tomu sme si ho užili. Aj v triede, či na chodbe školy sme sa zabavili pri rôznych súťaživých hrách. Hoci je vždy niekto víťazom a iný porazeným, sladkú medajlu si vybojoval každý svojím zápalom pre hru a dobrou náladou, ktorú okolo seba šíril. Napokon nám počasie doprialo pobehať si aj vonku za loptami, či inou zábavou. Po obede sme sa už tešili na „opekačku“ v ŠKD.

                                                                   Jana Mattošová

          • Finančné vzdelávanie deviatakov

          • Rozvoj finančnej gramotnosti je veľmi dôležitá oblasť vzdelávania pre ďalší život dospievajúcej mládeže. Bez dostatočných znalostí o fungovaní ekonomiky nebudú schopní samostatne rozhodovať o financiách ani vo svojom osobnom živote. Preto žiaci 9.ročníka zo ZŠ Školská absolvovali  v dňoch 30.5. – 31.5.2022 seminár zameraný na rozvoj finančnej gramotnosti.  Seminár viedli veľmi milé a odborne veľmi zdatné lektorky z občianskeho združenia Zlatá tehlička. Prostredníctvom prezentácií, filmových ukážok a zaujímavého výukového materiálu predstavili žiakom základné pojmy a produkty finančného trhu. Žiaci sa pomocou zážitkových metód, hier a praktických cvičení naučili žiakov porozumieť základným finančným pojmom, riešiť úlohy a správne sa rozhodovať vo finančných záležitostiach. Pracovali samostatne a v skupinách, živo diskutovali s lektormi, ktorí pristupovali k žiakom na vysoko odbornej úrovni, avšak ľudsky a s humorom.  Počas riešenia jednotlivých úloh žiakov motivovali malé sladké odmeny.  Po vypracovaní záverečného testu a vyhodnotení celého seminára dostali úspešní žiaci diplomy a odmeny.

            Ing.Mgr. Anna Sekáčová